Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Συμμετοχή σε ημερίδα

Από: "ΜΑΡΙΑ ΡΟΥΣΣΟΥ"
Προς:
Θέμα: ημεριδα
Ημερομηνία: Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2009 1:00 μμ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Έγινε στο Μέγαρο η ημερίδα «οι βιβλιοθήκες τον 21ο αιώνα» όπως είχαμε ενημερωθεί απ' το συνάδελφο Γιάννη Τροχόπουλο.
Την παρακολούθησα με πολλή προσοχή, κι επειδή δεν ήταν παρά ελάχιστοι συνάδελφοι απ' τις Δημόσιες, παίρνοντας αφορμή τις παρουσιάσεις των εκλεκτών ομιλητών, κρίνω σκόπιμο να μοιραστώ κάποιες σκέψεις μαζί σας.
Κατ' αρχήν αξίζουν χίλια μπράβο σε όλους τους συντελεστές ΔΟΛ, Ωνάσειο, ομιλητές, στο Γιάννη, σε όλους.
Μακάρι να γίνονται συχνότερα και να δίνεται βήμα και στους υπόλοιπους.
- Χαίρομαι πάντα να παρακολουθώ τους ξένους ομιλητές να παρουσιάζουν τα
«επιτεύγματα» των χωρών και των βιβλιοθηκών τους και να μαθαίνουμε νέες ιδέες και τάσεις απ' τη διεθνή πραγματικότητα.
Αισθάνομαι όμως τουλάχιστον αμήχανα όταν εμείς δε χάνουμε ευκαιρία να παρουσιάζουμε πάντα τη "ζοφερή ελληνική πραγματικότητα" και μόνο αυτή και να απολογούμαστε που είμαστε καθυστερημένοι στην εξομοίωση.
Η εμμονή στην απαξίωση του έργου των βιβλιοθηκών μας, ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω τι προσφέρει.
Και χθες τονίσθηκε από τους εκλεκτούς ομιλητές πως δεν υπάρχει πολιτική βιβλιοθηκών στην Ελλάδα, πως οι Δημόσιες Βιβλιοθήκες είναι ανύπαρκτες, δεν είναι δικτυωμένες, δεν.δεν..
Φυσικά συγκρινόμενες με τις βιβλιοθήκες της Αμερικής και τις Σκανδιναβικές, ούτε λόγος. Μήπως όμως είμαστε διαφορετικοί κόσμοι έτσι κι αλλιώς?
- Η αποτίμηση του έργου των βιβλιοθηκών μας, μόνο με όρους και δείκτες νέων τεχνολογιών και η σύγκριση με τις Αμερικάνικες, στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, μήπως πρέπει να συνυπολογίζει τις ιστορικές, γεωφυσικές και οικονομικές διαφορές, συνήθειες, ανάγκες και δυνατότητες?
Μήπως κρινόμαστε μονομερώς από το googling, την κατανάλωση σε Microsoft και Apple ή τη σειρά στη διείσδυση?
-Βεβαίως οι βιβλιοθήκες μας έχουν φοβερές δυνατότητες ακόμη και πρέπει να αναπτυχθούν σε πολλά επίπεδα και πασχίζουμε γι' αυτό.
-Χρειαζόμαστε και διεκδικούμε προσωπικό, κτίρια, τεχνογνωσία, οικονομική υποστήριξη.
Στο χέρι της νέας κυβέρνησης είναι να δώσει την προτεραιότητα που της αξίζει στην παιδεία και στην εκπαίδευση που ασκείται και μέσα απ' τις βιβλιοθήκες μας είτε είναι διά βίου ή όπως ονομάζεται.
Να χαράξει πολιτική βιβλιοθηκών, να αξιοποιήσει την εμπειρία των συναδέλφων απ' όλες τις βιβλιοθήκες, να ακούσει τις προτάσεις μας, να εκμεταλλευτεί την αγάπη για τη δουλειά μας.
-Εξυπακούεται πως έχουμε ορθάνοιχτα τα μάτια μας στις εξελίξεις που τρέχουν και δεν έχουμε καμιά διάθεση να μείνουμε απομονωμένοι με συρρικνούμενες βιβλιοθήκες, χωρίς να ξεχνάμε πως η τεχνολογία είναι μέσο για τη γνώση, όχι ο σκοπός.
-Με τη συνεργασία μεταξύ μας και τη στήριξη του υπουργείου μπορούμε να προσφέρουμε και τον 21ο αιώνα όλο και πιο βελτιωμένες υπηρεσίες και να ανταπεξέλθουμε στους νέους ρόλους και στις νέες προκλήσεις.

Απ' αυτά όμως μέχρι ότι είμαστε και τελείως για απαξίωση έχει μεγάλη διαφορά.

- Η αλήθεια είναι πως επειδή είμαστε πνιγμένοι με τις χιλιάδες δουλειές που περνούν απ' τα χέρια μας όλη μέρα, χωλαίνουμε στον τομέα της προβολής.
Τρέχουμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο όσο αρτιότερα γίνεται, να πάμε σε σχολεία, να μιλήσουμε σε γονείς, να κάνουμε, εκδηλώσεις, εκδόσεις, εκπομπές για τη βιβλιοθήκη, τα οικονομικά κ.ο.κ, .Εξυπηρετούμε μετανάστες και γενικά άτομα λιγότερο προνομιούχα, δυστυχώς χωρίς να τα εντάσσουμε πάντα σε project, άρα χωρίς να παίρνουμε χρήματα, άρα χωρίς προβολή.
Ομολογουμένως δεν προλαβαίνουμε οι περισσότεροι να «ανεβάζουμε» ότι κάνουμε». Αυτό όμως δεν ακυρώνει ότι στις βιβλιοθήκες μας κάνουμε σημαντικά πράγματα.
- Με τα «μετρήσιμα αποτελέσματα», κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το πραγματικό και χειροπιαστό κριτήριο που αποτελεί ο βαθμός ικανοποίησης του κόσμου απ' τη Βιβλιοθήκη.
Ότι βρίσκουν όλοι έγκαιρα και έγκυρα την πληροφορία που ψάχνουν από όλες της πηγές της βιβλιοθήκης με τη βοήθεια πρόθυμου, ευγενικού προσωπικού σ' ένα ανθρώπινο περιβάλλον δεν είναι αμελητέο, αλλά δυστυχώς δεν είναι πάντα μετρήσιμο.
(Ποιητική αδεία) κι ο αέρας που ανασαίνουμε δεν είναι πάντα μετρήσιμος είναι όμως βέβαιο - εκ του αποτελέσματος- ότι ανασαίνουμε.
- Το κλείσιμο μικρών βιβλιοθηκών στο βωμό της «ανάπτυξης» των μεγάλων, που απέδωσε στο Οχάιο, συμφωνείτε φαντάζομαι, θα ήταν αδιανόητο για τη χώρα μας.
Ενδιαφέρον το νέο λογοπαίγνιο στις ΗΠΑ o lifebrarian, ..στα best buy
(η εισήγηση της κ. Blowers είναι στο διαδ.)
- Είναι θαυμάσιο που επικοινωνούμε ευκολότερα με τους ιεραπόστολους στη Ζιμπάμπουε με την κινητή τεχνολογία - που καταλαμβάνει και καλή σειρά η χώρα μας- αλλά να κρατήσουμε τις ισορροπίες, να μη χαθούμε τελικά και με τους διπλανούς μας απ' την κατάχρηση της τεχνολογίας.
Τέλος, ίσως αν δεν είχαμε τόσες υποχρεώσεις στη βιβλιοθήκη και αν μας εξασφαλιζόταν τουλάχιστον τα οδοιπορικά, ενδεχομένως θα ερχόσασταν περισσότεροι στην ημερίδα και θα υπήρχε σφαιρικότερη έκφραση και άποψη.

Να είστε όλοι καλά.

Καλή δύναμη & .venceremos!

Συναδελφικά,

Μαρία Ρούσσου / 12.11.09

Δεν υπάρχουν σχόλια: