Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Υπόμνημα συλλόγου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ


ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ
& ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Κύριε Υπουργέ , Κύριε Γενικέ Γραμματέα


Στα πλαίσια της έναρξης συνεργασίας του Συλλόγου μας με την ηγεσία του Υπουργείου μας θεωρούμε υποχρέωσή μας να σας ενημερώσουμε για τα δεδομένα και την κατάσταση που επικρατεί σε ένα τομέα που υπάγεται στο Υπουργείο που εποπτεύετε, στον τομέα των Δημοσίων Βιβλιοθηκών.
Σ’ ένα νευραλγικό τομέα χώρο όπου συντελείται μεγάλο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και υποστήριξή της, αλλά και της διάσωσης και προβολής της ιστορίας και του πολιτισμού.
Για την αρτιότερη ενημέρωση παρουσιάζουμε τα θέματα σε τρεις βασικές κατηγορίες. Θεσμικά, Οικονομικά και Διοικητικά.

Α. ΘΕΣΜΙΚΑ

Η λειτουργία των δημοσίων βιβλιοθηκών καθορίζεται πλέον από τον Ν. 3149/2003
ο οποίος κινείται σε σαφώς θετική κατεύθυνση. Όμως η εφαρμογή του έχει να καταδείξει αδυναμίες και ελλείψεις που απαιτούν νομοθετικές ρυθμίσεις.
Έτσι λοιπόν η αδυναμία προώθησης του έργου του συλλογικού καταλόγου , η ασάφεια που επικρατεί στα κριτήρια ορισμού των μελών των εφορευτικών συμβουλίων με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην δράση των βιβλιοθηκών και πολλές φορές να δημιουργούνται προστριβές, ο αποκλεισμός από τις θέσεις προϊσταμένων άλλων υπαλλήλων πλην ΠΕ, κ.α. δημιουργούν συνθήκες που δεν βοηθούν την προαγωγή του έργου των βιβλιοθηκών.
Οι πολυάριθμες κενές οργανικές θέσεις (υπολογίζονται σε περίπου 685 θέσεις) δημιουργούν σοβαρά προβλήματα. Ο αριθμός είναι τεράστιος αν σκεφθούμε τον ήδη μικρό αριθμό υπηρετούντων υπαλλήλων. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη δυσκολότερο αν αναλογιστούμε ότι υπάρχουν βιβλιοθήκες οι οποίες «λειτουργούν» αποκλειστικά με υπαλλήλους stage οι οποίοι ως γνωστόν δεν έχουν καμία υπαλληλική σχέση με το Δημόσιο ούτε και σχετική γνώση, γεγονός που δημιουργεί ακόμα και προβλήματα ασφάλειας πολύτιμου δημοσίου υλικού.
Η κατάσταση δημιουργεί ποικίλα προβλήματα δεδομένου ότι οι λιγοστοί υπάλληλοι των βιβλιοθηκών υποχρεούνται να ασκούν καθήκοντα που δεν προβλέπονται από την ειδικότητά τους για την οποία αμείβονται, τα οποία απέχουν σημαντικά από τις γνώσεις και την κατάρτιση τους όπως μισθοδοσία, συντήρηση υπολογιστών και λοιπού μηχανολογικού εξοπλισμού, αλλά συχνά ακόμη και καθαριστών κλητήρων η κηπουρών και πολύ συχνά πέραν του ωραρίου τους.
Η «τοποθέτηση υπαλλήλων» μέσω προγράμματος Stage, δεν βοηθά ιδιαίτερα την κατάσταση εφόσον και οι συντριπτικά περισσότεροι συμμετέχοντες άνεργοι δεν προέρχονται από τον χώρο της βιβλιοθηκονομίας με αποτέλεσμα να υποαπασχολούνται και επιπλέον να απαιτείται χρόνος -που δεν υπάρχει- για την εκπαίδευση τους.
Εξάλλου θεσμικά πραγματοποιούν πρακτική άσκηση και δεν μπορεί να υποχρεωθούν να εργάζονται.
Είναι απόλυτη ανάγκη η δρομολόγηση προσλήψεων μονίμων υπαλλήλων έστω και σε δύο φάσεις . Στην πρώτη με την άμεση πρόσληψη 2 τουλάχιστον υπαλλήλων ανά βιβλιοθήκη (εκ των οποίων η μία θα αφορά βιβλιοθηκονόμο) και στη δεύτερη κάλυψη όλων των οργανικών κενών που προβλέπονται από τον Ν. 3149/2003.
Τα κτίρια των δημοσίων βιβλιοθηκών παρά τα κάποια βήματα που έχουν γίνει εξακολουθούν να απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν ικανοποιητικά. Οι βιβλιοθήκες μας δεν έχουν επαρκείς κατάλληλους χώρους να αναπτύξουν το σύνολο των δραστηριοτήτων που είναι σε θέση να εκτελέσουν, αλλά πολλές φορές ούτε να δεχθούν υλικό που τους χαρίζεται ή που είναι απαραίτητο να αγορασθεί. Αυτό αποτελεί τροχοπέδη τόσο στην ανάπτυξή τους αλλά κυρίως στην άρτια εξυπηρέτηση του κοινού από αυτές και ιδίως στην ιδιαίτερα ευαίσθητη και απαιτητική ομάδα των παιδιών που αποτελούν και τους εν δυνάμει μελλοντικούς χρήστες.


Β. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Α. Το οικονομικό είναι ένα πρόβλημα δυσεπίλυτο και σίγουρα έχει άμεση σχέση με τα γενικά οικονομικά του κράτους. Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι δύσκολη η πλήρης χρηματοδότηση στο βαθμό που όλοι θα θέλαμε όμως πρέπει να δρομολογηθεί η προτεραιότητα της χρηματοδότησης δεδομένου ότι χωρίς αυτήν δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα. Έτσι λοιπόν η ορθολογικότερη αξιοποίηση και κατανομή των πόρων του ΥΠΕΠΘ καθώς επίσης και η στο έπακρο αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων -τα οποία είναι πολλά γι’ αυτές τις δράσεις- θα βοηθήσουν αποτελεσματικά σ’ αυτή την κατεύθυνση.
Επίσης η ενίσχυση της χρηματοδότησης μέσω και του ΠΔΕ είναι αναγκαία, δεδομένου ότι και ανακουφίζει τον τακτικό προϋπολογισμό αλλά και δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης τοπικών οικονομιών. Εμείς παράλληλα δηλώνουμε ότι είμαστε στο πλευρό σας να βοηθήσουμε και να σας επισημάνουμε περιπτώσεις όπου και η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να δώσει λύσεις.
Β. Σχετικά με τις αμοιβές των υπαλλήλων επισημαίνουμε ότι οι υπάλληλοι των βιβλιοθηκών είναι οι πλέον κακοπληρωμένοι σε όλο το ελληνικό δημόσιο. Παρότι η φύση της δουλειάς μας υποχρεώνει πέραν των ποικίλων δραστηριοτήτων που προαναφέραμε να εργαζόμαστε απογεύματα , Σαββατα και γενικώς ωράρια περίεργα εντούτοις δεν αμειβόμαστε με απολύτως τίποτα πέραν του βασικού μισθού μας.
Γι’ αυτό ζητάμε από την πολιτική ηγεσία να γίνει δεκτό το αίτημα του συλλόγου για την άμεση χορήγηση του επιδόματος πανελληνίων εξετάσεων, αφού οι βιβλιοθήκες μετέχουν απολύτως ενεργά στην διαδικασία αυτή μέσω των τροποποιημένων ωραρίων τους κατά την περίοδο των εξετάσεων ώστε να προσφέρουν την πολύπλευρη αρωγή τους στους μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς που εμπλέκονται στη διεξαγωγή τους και μέσω των κινητών μονάδων τους που φθάνουν σε όλα τα απομακρυσμένα χωριά της επικράτειας.
Επίσης μέσω των Δημοσίων κέντρων πληροφόρησης στηρίζουν την σύνταξη των μηχανογραφικών δελτίων αλλά και την εξεύρεση των θεμάτων και των βάσεων στους ενδιαφερόμενους.
Εξάλλου θεωρούμε απαράδεκτο να υπερβάλλουμε εαυτούς για την παρακολούθηση της λειτουργίας των κέντρων πληροφόρησης -με τις τεράστιες ευθύνες που συνεπάγεται- χωρίς καμία πρόσθετη οικονομική στήριξη είτε αφορά συντήρηση των μηχανημάτων είτε την προμήθεια είτε τη λειτουργία τους και να μην λαμβάνουμε ούτε καν επίδομα πληροφορικής. Άλλωστε δεν υπάρχει πλέον καμία εργασία της βιβλιοθήκης που να γίνεται με το χέρι. Οι υπολογιστές είναι η καθημερινή μας πραγματικότητα. Είναι λοιπόν τουλάχιστον παράδοξο το κράτος να μας θεωρεί ικανούς να προχωρήσουμε την εργασία μας στηριγμένοι στην πληροφορική αλλά να μην μας αμείβει γι’ αυτό. Επίσης νομίζουμε ότι πρέπει να εξεταστεί σοβαρά και η περίπτωση καταβολής του ανθυγιεινού επιδόματος καθώς και του επιδόματος διαχειριστικών λαθών για όσους χειρίζονται οικονομικά ζητήματα.
Παραδεχόμαστε ότι αγαπάμε τη δουλειά μας και θυσιαζόμαστε για το καλύτερο αλλά από ένα σημείο και μετά γινόμαστε αντικείμενο υπερ-εκμετάλλευσης .
Γ. Δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα με τις μετακινήσεις των υπαλλήλων είτε για εκπαιδεύσεις είτε για συμμετοχή σε συμβούλια και επιτροπές. Κανένας συνάδελφος δεν μπορεί να αντέξει το οικονομικό βάρος αυτών των μετακινήσεων που δεν καταβάλλονται ποτέ έγκαιρα, αν πληρώνονται ποτέ. Αυτό το βάρος πρέπει να το αναλάβει το υπουργείο αν θέλουμε να υπάρξει ουσιαστική ανταπόκριση στα ζητήματα κατάρτισης του προσωπικού..

Γ. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ – ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ.

Πολλά προβλήματα θα μπορούσαν να λυθούν με την αυτονόητη εσωτερική οργάνωση μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου.
1. Για παράδειγμα σε περιπτώσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου, ερωτήματα από το υπουργείο προς όλες τις βιβλιοθήκες για διάφορα θέματα κυρίως οικονομικά θα μπορούσαν να απαντηθούν άμεσα από τα απολογιστικά στοιχεία που πάντα υπάρχουν κατατεθειμένα στο αρμόδιο τμήμα . Αυτό σημαίνει αμεσότερη ανταπόκριση, εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου και εν τέλει πραγματική πάταξη της γραφειοκρατίας.
2. Η διαχείριση και ο υπολογισμός της μισθοδοσίας και των υπαλλήλων των Δημοσίων Βιβλιοθηκών είναι ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα να γίνεται από το τμήμα μισθοδοσίας (με πρόγραμμα Η/Υ) όπως όλων των υπαλλήλων του ΥΠΕΠΘ εφόσον είναι ανέφικτο η κάθε βιβλιοθήκη να έχει την τεχνογνωσία της συνεχώς μεταβαλλόμενης νομοθεσίας καθώς να αγοράζει και να υποστηρίζει ανάλογο πρόγραμμα για 2-3 υπαλλήλους. Θέματα που δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο με τις μετατάξεις.
Αυτό θα εξοικονομούσε επίσης πολύτιμο χρόνο και θα ελαχιστοποιούσε τα λάθη.
Για να αποφεύγονται τέτοια προβλήματα ζητάμε στα κέντρα των αποφάσεων, που αφορούν τις υπηρεσίες μας, να μετέχουν περισσότεροι συνάδελφοι μας. Στις επιτροπές και στα διάφορα συμβούλια να τοποθετούνται άνθρωποι με γνώση και εμπειρία των προβλημάτων του χώρου.
Τα παραπάνω αποτελούν μια πρώτη παράθεση μόνον των προβλημάτων που απασχολούν τον χώρο μας. Είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε ώστε τα προβλήματα να περιοριστούν στο μέτρο του δυνατού. Θέλουμε όμως πρωτίστως τη δική σας πολιτική βούληση και τη συνεργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: